Моята тайна за крем карамел без шупли!

Крем карамел, също флан или карамелен пудинг, е десерт от яйчен крем със слой от мек карамел. Разпространен е из цял свят и се приготвя в повечето европейски ресторанти. Към края на XX век крем карамелът започва да намира място в много менюта на европейски ресторанти, вероятно поради удобството, че може голямо количество от него да се приготви предварително и да се съхранява до момента, когато е нужен. Всички знаят, че идеалният крем карамел е плътен, без шупли и изключително вкусен. А вечният въпрос е Как се прави крем карамел без шупли? В този блог, аз ще издам триковете, които използвам за перфектен крем карамел.   За целта са необходими:
  • 7 или 8 яйца
  • 7-8 с.л. захар
  • 1 литър мляко
  • ванилия
  • 200 гр. захар за карамела.
Начин на приготвяне: Най напред приготвям карамелът. Ако решите да печете крем карамела в тава, загрейте фурната на 200-240 градуса и поръсете захарта в тавата….запечете до златисто-кафяв цвят. Следете внимателно, да не загори. След като карамелът е готов, извадете тавата от фурната и оставете да изстине напълно на стайна темпрература. Важното е тавата и карамела да са студени.   През това време в купата на миксера разбивам яйцата със 7-8 с.л. захар и ванилия докато се получи пухкава смес. След това на тънка струя и слаба скорост на миксера добавям прясното мляко. Не е нужно яйцата и млякото да са предварително притоплени, или оставени на стайна температура…за да не се получат шупли. Важно е да няма голяма разлика в температурите между яйчената смес и карамела. Ако приготвяте крем карамел в чаши, започнете първо с приготвянето на карамела.  Слагам захарта в тиган с незалепващо покритие и оставям на умерена температура. Не бъркам преди да се карамелизира, а разклащам тигана. Когато карамелът е готов, разпределям в чашките. Оставям карамела да изстине напълно. След като е напълно изтинал наливам сместта в чашите и пека. Ако е в тава пека на 180 градуса без вентилатор, около час и половина. Ако е в чашки на 170 градуса на водна баня. Доливам от време на време студена вода. И това е! Винаги правя крем карамел по този начин…..и се получава без шупли. 🙂    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Този сайт използва бисквитки, за да функционира. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.